Skip to main content

Když je Google příliš velký pro Blacklist

Již více jak týden řešíme, že jsou některé IP adresy společnosti Google na blacklistech. Věc, kterou s různými administrátory řešíme zcela běžně se v případě Googlu a jeho služby Gmail velice protahuje. Co ale nyní? Google využívá příliš mnoho uživatelů, abychom tyto emaily odmítali.

Umístění na blacklistu

Dostat se na blacklist je velice jednoduché. Stačí, opravdu málo – od chyby uživatele, přes zavirovaný počítač až po napadení nějaké služby. V rámci celého internetu se na blacklisty dostanou stovky (možná i tisíce) serverů denně. Administrátoři serverů jsou tedy zvyklí nastalé situace řešit velice rychle – většinou stačí jeden email či telefon.

Co je to blacklist

V jednoduchosti lze blacklist brát jako seznam IP adres a domén, které rozesílají SPAM. Celosvětově existují tisíce serverů, které tyto informace sbírají a poskytují ostatním serverům za účelem omezení SPAMu.

My na našich serverech používáme aktuálně pouhých 10 největších blacklistů. Zároveň však naše servery kontrolujeme vůči 97 mezinárodním blacklistům.

Jak blacklisty filtrují poštu

Blacklisty se kontrolují před samotným zpracováním emailu. Pokud je IP adresa nebo i doména odesílatele na blacklistu, je email ihned servery odmítnut. Na základě tohoto jednoduchého, ale účinného principu se odstraňuje největší množství SPAMu.

Google na blacklistu

Minulý týden jsme zaznamenali, že odmítáme některé emaily z Google účtů, kvůli umístění na blacklistu. V případě Googlu je totiž problém v obrovském rozsahu IP adres, které Google využívá pro posílání emailů. Proto část emailů byla doručována korektně a část byla odmítnuta. Naši správci serverů ihned začali hledat kontakt na Google, aby mohli tento problém nahlásit. To ale netušili, co je čeká – > Google nemá zveřejněné žádné kontaktní údaje na podporu a problémy se řeší v diskuzních fórech. Zde naši správci narazili na správce tohoto fóra, který vyžadoval ověření, že se jedná o služby v rámci Google for Work (placené Google Apps). Bohužel, problém se týká jak Google Apps, tak běžného Gmailu.

Google, příliš velký aby padl!

Jak jsme již psali na začátku tohoto příspěvku, Google a jeho Gmail je příliš velký, aby jej mohl někdo blokovat. My jsme z tohoto důvodu odstranili připojení na 1 blacklist, na kterém jsou aktuálně některé IP adresy Googlu evidovány. Nadále je ještě na dalších blacklistech, které ale nekontrolujeme.

Naši správci serverů nadále komunikují s pracovníky/podporou Googlu a snaží se nastalou situaci vyřešit. Boj se SPAMy je nekonečný a blacklisty spíše přidáváme, než abychom jejich množství snižovali.

PS: Tento problém se netýká pouze serverů eABM, ale všech serverů, které tyto blacklisty využívají (ze zkušenosti víme, že blacklist, který jsme odstranili, je v ČR velice rozšířen).

 

Nedorazil Vám nějaký email z Gmailu či jiného serveru? Kontaktujte naše techniky, kteří ověří, co se s tímto emailem stalo.

network-tools-dns-ip-email

Václav Dobiáš
webmaster / programátor
Václav Dobiáš

Václav Dobiáš

webmaster / programátor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *