Skip to main content

Sociální viry aneb Hoaxy opět v kurzu

Nevěřte všem poplašným zprávám, používejte selský rozum. S velkou popularizací sociálních sítí, které všichni používáme, jsme zpozorovali, že se tyto zprávy opět začínají šířit ve velkém a sociální sítě jsou tomu velmi nápomocné.

Určitě jste se s nimi už potkali, jedná se o zprávy typu:

„Když jste u bankomatu v nebezpečí, tak zadejte pin v opačném pořadí a přivoláte pomoc, pošli to všem svým přátelům, nikdy nevíš, kdy to budou potřebovat“.

Tímto kouskem nedosáhnete nic jiného, než to, že si akorát zablokujete kartu. Jedná se to totiž o tvz. Hoax, v češtině nazýván jako poplašná zpráva.

 

Hoaxobecně označuje podvod, mystifikaci či žertovnou klamnou zprávu. V elektronické komunikaci je hoax speciálně nevyžádaná e-mailová nebo IM zpráva, která uživatele varuje před nějakým virem, prosí o pomoc, informuje o nebezpečí, snaží se ho pobavit apod. Hoax většinou obsahuje i výzvu žádající další rozeslání hoaxu mezi přátele, příp. na co největší množství dalších adres, proto se někdy označuje také jako řetězový e-mail. Zdroj: cs.wikipedia.org

 

Běžní uživatelé Hoaxům často zybtečně věří a taky jednají podle nich. Tuto poplašnou zprávu ve snaze pomoci ostatním rozesílají dále kdežto odborníci a správci sítí často Hoaxy chápou jako nebezpečný jev, kterému je nutno se bránit.

 

Mezi důvody škodlivosti patří např.:

 

Obtěžování příjemců

Opakovaný příjem nesmyslných zpráv je pro mnohé uživatele nepříjemný, zejména v době epidemie, kdy se v e-mailových schránkách objevuje stejná zpráva několikrát denně.

 

Nebezpečné rady

Některé Hoaxy poskytují nebezpečné rady, např. jak se zbavit domnělého viru smazáním nějakého souboru. Uživatel, který takové rady slepě následuje, může svému počítači naopak ublížit.

 

Zbytečné zatěžování linek a serverů

V době, kdy je nějaký „módní“ Hoax na vrcholu popularity, může zbytečně generovat vysokou zátěž počítačových sítí a serverů.

 

Ztráta důvěryhodnosti

Odesílatel nepravdivých zpráv ohrožuje svou důvěryhodnost, zvláště pokud takové zprávy odesílá z pracovního e-mailu. V takovém případě může utrpět i pověst příslušné firmy či úřadu.

 

Prozrazení důvěrných informací

Pokud uživatel Hoax přeposílá na mnoho dalších adres, běžně ponechá adresy všech příjemců ve zprávě, kde si je mohou všichni přečíst. Tím se šíří obrovský seznam e-mailových adres mezi předem neurčité množství cizích lidí a zvyšuje se tím potenciál pro šíření spamu a počítačových virů. V některých případech dokonce Hoax žádá o vyplnění dalších údajů jako adresy či rodného čísla a odeslání takové zprávy na jakousi adresu.

 

Hoax se skrývá i v mnohem přívětivější podobě. Ta využívá jakého si pohodového svátečního rozpoložení, lidí během vánoc.

Zprávy typu:

„Posílám ti devět andělíčků pro štěstí, přepošli je devíti lidem a splní se ti přání.“ Není nic jiného než Hoax ve Vánočním balení.

 

Proto prosím neposílejte bezhlavě tyto poplašné zprávy a řiďte se selským rozumem.

Máte tušení, že je Váš počítač napaden právě díky této poplašné zprávě? Nechte nás jej zkontrolovat, stačá vyplnit tento formulář.

 

 

Mám zájem o kontrolu svého počítače

Jiří Zaoral
servisní technik
Jiří Zaoral

Jiří Zaoral

servisní technik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *