Skip to main content

Jak funguje a k čemu slouží DHCP

V každém routeru se skrývá, pro mnohé neznámá, funkce DHCP, která zajišťuje funkčnost Vaši domácí či firemní sítě. Dnes Vám tuto funkcionalitu detailně popíšeme.

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) nám automaticky přiděluje:

  • IP adresu
  • masku podsítě
  • výchozí bránu
  • primární a sekundární DNS server, … Na každém klientu (uzlu) sítě.

DHCP nastavujeme buď na routeru, nebo přes DHCP na serveru(Windows server,Linux server)
DHCP server udržuje povolený sdílený rozsah IP adres(pool) a zapůjčuje IP adresu každému DHCP klientu po jeho zapnutí,který je v síti.

Princip DHCP:

Klienti žádají server o IP adresu, ten u každého klienta eviduje půjčenou IP adresu a čas, do kdy ji klient smí používat .Poté co vyprší, smí server adresu přidělovat jiným klientům.

Komunikace probíhá na portech:
68 – klient(zařízení, které žádá o přidělení konfigurace
67 – port, na kterém naslouchá DHCP sever.

Princip fungování DHCP:

Po připojení do sítě klient vyšle broadcastem(zpráva, kterou v počítačové síti přijmou všechna připojená síťová zařízení) tzv. DHCPDISCOVER paket. Na ten odpoví DHCP server paketem DHCPOFFER s nabídkou IP adresy. Klientsi požádá o přidělení konfigurace sítě a o tu požádá paketem DHCPREQUEST. Server mu ji vzápětí potvrdí odpovědí DHCPACK. Jakmile klient obdrží DHCPACK, může už IP adresu a zbylá nastavení používat. Klient musí před uplynutím doby zapůjčení z DHCPACK obnovit svou IP adresu. Pokud lhůta uplyne, aniž by dostal nové potvrzení, klient musí IP adresu přestat používat.

Dvě sítě a jeden DHCP sever v roli tzv. relay agenta:

Používá se v situaci, kdy existují dvě nebo více sítí oddělené směrovačem(routerem) a jen jedna síť obsahuje DHCP server. V takovém případě správce na směrovači zapne relay agenta a nastaví jej tak, aby všesměrové (broadcast) DHCP dotazy ze sítí bez DHCP serveru přeposílal DHCP serveru. Agent k přeposílanému dotazu přidá číslo sítě a masku sítě, na které klienta zaslechlproto, aby DHCP server poznal, ze kterého adresního rozsahu má klientovi adresu přiřadit.

Možnosti přidělení IP adresy:

IP adresa může být klientovi přidělena několika způsoby:

  • Ruční nastavení
    V tomto případě správce sítě nevyužívá DHCP serveru a konfiguraci jednotlivých stanic zapisuje jednotlivě přímo do konfigurace jednotlivých stanic .
  • Statická alokace
    DHCP server obsahuje seznam MAC adres a k nim příslušným IP adres. Pokud je žádající stanice v seznamu, dostane vždy přidělenu stejnou pevně definovanou IP adresu.
  • Dynamická alokace
    Správce sítě na DHCP serveru vymezí rozsah adres(adresní pool), které budou přidělovány stanicím, které nejsou registrovány. Časové omezení pronájmu IP adresy dovoluje DHCP serveru již nepoužívané adresy přidělovat jiným stanicím. Registrace dříve pronajatých IP adres umožňuje DHCP serveru při příštím pronájmu přidělit stejnou IP adresu

 

Máte problém s Vaší síti nebo chcete poradit s výběrem nejlepšího řešení? Pak se neváhejte obrátit na naše techniky, kteří Vám rádi pomohou.

 

Komentářů: 6

  1. Dobrý deň. Neustále ma ohlasuje zo siete, mení mi Ip adresu,čísla dns serverov atď… Pomôže vypnúť a zapnúť telefón… Keď len wifi vypnem a zapnem, tak nič, som bez siete..

    1. Dobrý den

      na free wifi můžete běžně dostávat různé ip adresy z důvodu tzv. krátkých pronájmů. Je však zvlášní, aby se Vám měnily DNS servery. Pokud se Vám tento problém vyskytuje doma či v práci, je potřeba výjezd našeho technika, aby mohl závadu zdiagnostikovat a vyřešit. Toto určitě není standardní chování.

      Přeji pěkný den

  2. To blbý DNS tady všichni řešíme už druhý den a nic. Problém je, že PC strčíš do jiný sítě a to dostane od DHCP serveru ve vnitřní síti, který běží na adrese 10.210.16.103 přidělenou IP adresu jinou (logicky), než mělo přidělenou v tom starém subnetu, kterou mu ale před tím přidělil ten samý DHCP server. Původní IP byla 10.210.75.101, ta nová je 10.210.64.37. Nepomáhá nic, žádný flushdns, ani renew, prostě si v souladu s nastavením DNS serveru bude otrocky pamatovat tu neplatnou IP adresu 3 neděle a tak si na ten komp ani nepingneš. Ví někdo, co s tím?

    1. Dobrý den

      v tomto případě je potřeba se obrátit na Vašeho správce sítě či internetového providera, aby Vám s vašim problémem pomohl. Popřípadě Vám můžeme nabídnout placený výjezd našeho technika, jenž by dokázal problém na místě zanalyzovat a vyřešit.

      V případě zájmu nás kontaktujte buď telefonicky na čísle 777 027 509 nebo emailem na info@eabm.cz.

      Přeji pěkný den

  3. Dobrý deň, na svem chromebooku jsem provedla obnovení nastavení, čim jsem nasledne musela chromebook restartovat od tý doby ma nechce prihlasiť k síti neustále mne pripaja ale vzdy mi vypíše ze vyhledavani serveru DHCP selhalo. Poradite mi co s tim? Dekuju

    1. Dobrý den

      obecně by nemělo mít obnovení nastavení Vašeho chromebooku žádný vliv na DHCP, jelikož toto zajišťuje router (wifi). Doporučuji:

          Zkontrolovat, zda jiné zařízení (počítač, mobil), při připojení na stejný router (či wifi) funguje – pokud ano, problém je v Chromebooku a zkusil bych opakovaný restart v horším případě opakované obnovení nastavení.
          Pokud připojení nefunguje ani na jiném zařízení, zkuste restartovat Váš router (či wifi)

      Pokud nic z toho nepomůže, bude potřeba nám zavolat na tel 777 027 509 a domluvit se s našimi techniky na možnosti řešení (telefonicky s Vámi proberou předchozí body a tím vydefinují, v čem je problém).

      Přejeme pěkný den

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *