Skip to main content

ChaletOS = místo Windows 10 Linux!

Stále více objevují linuxové distribuce vytvořené speciálně pro uživatele Windows, které se snaží maximálně usnadní přechod na Linux. Jednou z těchto distribucí je ChaletOS, který si dnes představíme.

Hardwarové nároky

Microsoft neustále zvyšuje požadavky na výkon pro provoz Windows 10. Naproti tomu Vám nejen tato linuxová distribuce dobře poběží i na velmi starém počítači. Pro provoz této distribuce Vám bude stačit:

  • procesor o taktu 1GHz
  • 512MB RAM
  • harddisk o kapacitě alespoň 8GB
  • minimální rozlišení je 1024x768px

ChaletOS

ChaletOS je postaven na distribuci XUbuntu 16.0.4, ze které čerpá všechny potřebné balíky a aplikace, kterých je opravdu mnoho. Jedinečnost této distribuce ale stojí především na vzhledu, který je plně přizpůsoben Windows 7 (jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii). Kromě toho přináší také pár vlastních vylepšení vzhledu, které Vám usnadní práci.

  • Změna vzhledu
    Defaultní vzhled vychází barevně z designu Windows 7. Komu výchozí modrá varianta nevyhovuje, ten má od začátku k dispozici desítky dalších barevných schémat, ve výsledku si tedy vybere opravdu každý.
  • Conky
    Conky je aplikace, která umožňuje vkládat na desktop různé widgety. Samotná konfigurace je ale bohužel dost složitá a pro běžného uživatele se jedná o téměř nemožný úkol. Tato distribuce vkládá jako výchozí widget velké analogové hodiny na plochu. Kromě toho ale obsahuje také spoustu dalších variant, které můžete začít používat jedním kliknutím.

Kvalitní nápověda

Autora této distribuce je nutné pochválit za nápovědu, která je do systému integrována. Tato nápověda obsahuje „How to“, kde naleznete nejpotřebnější návody (např. k instalaci systému či aplikací, k úpravě konfigurací aj.). Tyto návody jsou včetně náhledových obrazovek a občas i Youtube videí. Jedinou nevýhodu vidím pouze v tom, že nápověda není v češtině.

Závěr

Pokud už nechcete nadále používat Windows nebo se Vám líbí pouze jejich design, tato distribuce je určena přímo pro Vás. XFCE je moderní nenáročné prostředí, které s daným designem funguje velmi dobře. Vše je přehledné a uživatel Windows se zde velice rychle zorientuje.
Samotný základ Ubuntu zajistí dostatek aplikací a především podporu velké komunity, včetně té české.

Chcete přejít nebo jen vyzkoušet linux? Neváhejte se obrátit na naše linuxové profesionály a nadšence, kteří Vám se vším rádi pomohou.

Foto

Download

Stahovat můžete zde:
https://sites.google.com/site/chaletoslinux/download

Václav Dobiáš
webmaster / programátor
Václav Dobiáš

Václav Dobiáš

webmaster / programátor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *