Skip to main content

Základní škola ve Frýdku-Místku pořídila pro své žáky skoro 50 tučňáků, zlepší to jejich výuku?

Poněkud bulvární nadpis v sobě skrývá jednoduchou pragmatiku vedení 4. základní školy ve Frýdku-Místku, které zjistilo, že programové vybavení poskytované v otevřených GNU/Linuxových distribucích svými vlastnostmi plně vyhovuje osnovám pro výuku na základní škole a jejich provoz je navíc ekonomicky výhodnější, než stávající řešení.

“Zjistili jsme, že u stávajících licencí na operační systémy Microsoft Windows a programové vybavení z rodiny kancelářského balíku Microsoft Office končí jejich platnost ve speciálním programu pro školy a jejich update by nás stál velké množství finančních prostředků, které v současném rozpočtu školy nejsou k dispozici. Proto jsem si nechali představit u firmy eABM alternativní řešení na bázi otevřených programu GNU/Linux, jejichž licence jsou poskytovány zdarma. Prezentace nás plně uspokojila a projektu jsme dali zelenou…”, řekla ředitelka školy, paní Mgr. Jiřina Raszková.

Naši specialisté připravili pro školu pracovní prostředí založené na distribuci Xubuntu Linux, doplnění o podporu výukových programů školy a systém řízení odborné učebny pro učitele. Celý systém se rozeběhl 1. 9. 2016 společně se začátkem školního roku.

Petr Slunský
projektový manager
Petr Slunský

Petr Slunský

projektový manager

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *