Skip to main content

Jak se bránit Cryptoviru

Cryptovirus je pro uživatele operačních systému Windows jako noční můra. Přichází nenápadně jako příloha velice důvěryhodného emailu. Stačí jen moment nepozornosti a můžete přijít o veškerá svá data.

Problém začíná v momentě,     kdy přiloženou přílohu otevřete nebo uložíte.  Soubor obsahující Cryptovirus okamžitě začíná plnit svůj úkol – zašifruje všechny Vaše soubory na disku a sdílených jednotkách. Prioritně napadne všechny soubory  *.doc, *.docx, *.xls,*.xlsx, adt. a změní je na nesmyslně pojmenovaný soubor s kódem. Kromě toho přiloží odkaz na web, kde vám poskytnou návod na opravu, ale pouze za vysokou cenu.

Co dělal antivir, že nezabránil proniknutí?

Problém spočívá v tom, že i sebelepší antivir nemůže zachytit nový kmen Cryptoviru, který právě vyšel. Antivirová ochrana jej zatím vůbec nezná, proto nemůže napadení zabránit.

Jak pomoci výrobcům antivirového programu?

Firma Eset používá nástroj ESET Log Collector. Tato aplikace automaticky zajistí informace a protokoly z počítače, které jsou důležité pro rychlé řešení nejrůznějších bezpečnostních problémů.

V případě, kdy budete řešit nějaký problém s technickou podporou Eset, budou po Vás technici požadovat různé informace. ESET Log Collector poskytne veškeré potřebné informace, které bude technická podpora Esetu a to vše v jednom souboru.

Jak vyzrát na Cryptovirus?

Vyzrát na Cryptovirus jde pouze prevencí. Níže Vám přinášíme několik tipů, které Vám pomohou nejen s prevencí.

  1. Neotevírat podezřelé emaily od neznámých adresátů.
  2. Je důležité mít neustálou každodenní automatickou zálohu souborů nejlépe s historií. Je potřeba mít zálohu jak z klasického počítače, tak ze serveru.  Data je potřeba uložit na diskové pole, minimálně pak na externí disk.
  3. Operační systém Windows obsahuje funkci, pomocí které lze obnovit předchozí verze Vašich souborů.
  4. Antivirový program (doporučujeme Eset Smart Security), který Vás ochrání před známými variantami cryptoviru.

Pokud dodržujete pravidla zálohováni a máte odkud obnovit svá data tak jste nad  Cryptovirem vyhráli.

Veškerou pomoc při řešení problému a  prevencí proti Cryptoviru se můžete obrátit naší technickou podporu 777 027 509.

 

Petr Mynář
servisní technik
Petr Mynář

Petr Mynář

servisní technik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *