Skip to main content

Jak probíhá vývoj webů v eABM

Nedílnou součástí našich služeb je tvorba a vývoj internetových stránek a aplikací. V dnešním článku Vám poodhalíme pár tajemství našeho internetového střediska.

Verzování

Základem našeho vývoje je verzování, které utváří celý koncept vývoje. Disponujeme vlastním verzovacím servereme (GIT), který kromě samostatného verzování zajišťuje i tzv. continuous integration. Součástí je i webové prostředí, ve kterém vedeme interní dokumentaci k jednotlivým projektům.

Kolik verzí vlastně existuje?

Jak již možná tušíte, neexistuje pouze jedna verze Vašeho webu či online aplikace. Standardně klientům představujeme 2 verze = produkční (veřejná www podoba), testovací (neveřejná – pouze pro testovací účely). V praxi však, díky zvolenému verzovacímu řešení, existují ještě minimálně dvě verze na verzovacím serveru a dvě verze u vývojářů. Jeden web tak existuje minimálně šestkrát, v praxi se však toto číslo pohybuje vysoko nad číslem deset.

Možná Vám to přijde nesmyslné, ale právě verzování pomocí GIT toto umožňuje.

Continuous integration (CI)

Pod tímto možná záhadným označením se skrývá mnoho nástrojů, které slouží k testování a integraci úprav až do produkční verze.

Součástí našich scriptů máme několik testovacích nástrojů, které provádějí automatické kontroly veškerého kódu. Pokud by byla v kódu nalezena nějaká chyba, proces integrace je pozastaven. Díky této metodice předcházíme v implementaci chybového kódu.

U složitějších projektů, u kterých existuje více testovacích verzí a naší vývojáři pracují na jednotlivých dílčích úkolech, je součástí i revize a schvalování kódu.

Výhody tohoto řešení

  • testovací a produkční verze
  • úpravy jsou prováděny nad testovacím prostředí
  • možnost dílčího schvalování a nasazování úprav
  • automatické testování kódu
  • vysoká kvalita odvedené práce a kódu
  • detailní sledování vývoje
  • ušetření lidské práce nad testováním a integraci
Václav Dobiáš
webmaster / programátor
Václav Dobiáš

Václav Dobiáš

webmaster / programátor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *