Skip to main content

Počítačová profylaxe aneb i Váš počítač vyžaduje péči

Představte si, že Vám doma na všem leží prach, nikdo nevytírá podlahu, kuchyňská linka je umaštěná a špinavá, koš přetéká odpadky, skříně jsou přeplněné dávno zapomenutými a nepotřebnými věcmi a povalují se jen tak „bez ladu a skladu“. Nic se Vám nedaří najít, všechno Vám trvá, všude je nepořádek a z celého domova se stává semeniště bakterií. Právě si asi říkáte, proč Vás nutíme, představovat si tak příšerné věci. Kdo by nechal zajít stav domácnosti tak daleko? Ale co Váš stolní počítač nebo třeba notebook? Máte ponětí, jak vypadá zevnitř, v jakém stavu je Váš hardware a software?

I v té nejčistší domácnosti se každý počítač postupně zanáší prachem a jinými drobnými nečistotami jako jsou drobečky z potravin, pot apod. Nejen že se v takovém prostředí dobře množí bakterie, které se usídlují hlavně v klávesnici a na myši, ale je to prostředí, které zatěžuje funkčnost hardwaru. Prach může být vodivý, což může způsobovat drobné zkraty na komponentech a následnou ztrátu dat či zamrzání počítače. Vrstva prachu navíc funguje jako deka, která přikryje všechny komponenty, což brzy vede k přehřívání celé sestavy. Takto znečištěný počítač tedy, mnohdy citelně, ztrácí výkon.

Harddisk či jiná úložná zařízení můžeme po čase přirovnat k již zmiňované přeplněné či alespoň neuspořádané skříni plné zbytečností. Při každé instalaci softwaru se na pevný disk ukládají soubory, které zde většinou přetrvávají i po odstranění již nepoužívaných programů. Webové prohlížeče a jiné aplikace mnohdy stahují data, o kterých uživatel ani neví. Každým nahráváním a mazáním dat, instalováním a odstraněním softwaru vzniká na disku čím dál větší chaos. Vyhledávání na disku zabírá více času a systém se zpomaluje. Pokud nedochází k pravidelné údržbě, systém se dostane do stavu, ve kterém je nutné přistoupit k jeho celkové reinstalaci.

Je možné, že slova profylaxe či profylaktika máte spojená spíše se zdravím. Ve zdravotnictví se totiž jedná o souhrn opatření a činností, které nás chrání před různými onemocněními. Tedy už pouhé čištění zubů, je vlastně profylaxí či prevencí vzniku zubního kazu. Tedy stejně jako si čistíme zuby, je nutné čistit naše počítače. Pravidelná prohlídka, pročištění hardwaru i softwaru a jejich otestování, může zabránit vzniku vážnějších poruch Vašeho počítače, ztrátě dat, případně úplnému zničení přístroje.

Martin Holeček
servisní technik
Martin Holeček

Martin Holeček

servisní technik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *