Skip to main content

Smartphony – budoucnost počítačů nebo jen dočasný boom?

Žijeme v době, kdy obrovská většina z nás vlastní chytrý telefon, někteří dokonce dva nebo více. Zatímco někdo využívá chytrý telefon stále hlavně k telefonování a posílání SMS, neustále přibývá těch, kteří využívají smartphone místo počítače.

Tento trend je čím dál tím znatelnější. Dokazuje to mimo jiné nedávný výzkum společnosti StarCounter, podle kterého se z mobilního operačního systému Android stal nejvyužívanější OS na internetu. Po dlouhé době je tak z prvního místa sesazen OS Windows od Microsoftu. U společnosti Apple vypadají statistiky podobně – iOS je na internetu využívanější, oproti OS X.

Na grafu lze vidět, že využití systému Windows na internetu dlouhodobě klesá, zatímco Android pomalu ale jistě stoupá.

O využití smartphonu jako počítače se zajímá také Samsung, který představil příslušenství Samsung DeX. Jedná se v podstatě o obdobnou funkci, kterou již představil Microsoft pro své vlajkové smartphony – Continuum.

Samsung DeX je malá dokovací stanice, do které vložíte nově představený Samsung galaxy S8 a můžete jej využívat místo počítače. K dokovací stanici lze totiž připojit klávesnici, myš i monitor. Po připojení telefonu k DeX se na monitoru zobrazí zcela přepracovaný systém Android, který zvládá více otevřených oken najednou, jejich přesouvání nebo změnu velikosti, jako jsme zvyklí z klasických počítačových OS. Samsung nezapomíná ani na podporu vzdáleného zabezpečeného přístupu k virtuálním plochám.

Vypadá to tedy, že velcí výrobci si začínají uvědomovat, jak silný nástroj dokáže smartphone být a snaží se tomu přizpůsobit portfolio svých produktů a služeb. Zda bude tento trend pokračovat nebo tato technologie upadne, ukáže až čas.

 

Martin Holeček
servisní technik
Martin Holeček

Martin Holeček

servisní technik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *