Skip to main content

Jak pečovat o záložní zdroje UPS

Záložní zdroje (UPS) jsou jedny z nejméně udržovaných zařízení. Vlastníci těchto zdrojů si na tyto zařízení často vzpomenou až v momentě el. výpadku, kdy tyto UPS nezajistí napájení ani na uložení Vaši práce a Vy přijdete o všechnu neuloženou práci.

UPS = nepřerušitelné zdroje napájení (častěji nazývané pouze jako záložní zdroje), používají bezúdržbové olověné baterie, o které se uživatel nemusí nijak zvlášť starat.

Výměna baterie/í

Výměnu baterie/í v UPS by vždy měla provést odborná firma. Krom toho, že výměnu baterií dokáže provést bez jakéhokoliv výpadku (během výměny můžete nadále pracovat na Vašem pc), provede i tzv. kalibraci a kontrolu celého zařízení.

Životnost baterií

Životnost baterií se odvíjí od typu zařízení a především výpadků na el. síti (včetně krátkodobých poklesů). U běžných baterií se obvykle udávají 3 roky, ale přesné hodnoty Vám vždy sdělí náš technik při výměně baterie.

Životnost baterie je ve velké míře ovlivněna prostředím, ve kterém je UPS umístěná (např. teplota, vlhkost). Ve většině UPS jsou akumulátory trvale přebíjeny a nikdy nedochází k jejich vybití, což nepříznivě ovlivňuje jak jejich životnost, stejně tak i rychlý pokles kapacity v průběhu jejich používání.

Můžeme ovlivnit životnost akumulátorů a tím i spolehlivost UPS?

Ano – můžeme. Stačí dodržet pouze pár pravidel, které můžete provádět sami, a které prodlouží životnost akumulátorů.

  1. Správné umístění
    V první řadě je důležitým faktorem samotné umístěním UPS. Ty v žádném případě neumisťujeme ke kamnům či jiným topným tělesům.
  2. Pravidelné čištění
    Důležité je i samotné čistění UPS od prachu. To je důležité především u modelů s ventilátorem.
  3. Údržba baterií pomocí tzv. vybíjecího cyklu
    Tyto cykly lze provádět jak manuálně, tak v lepším případě softwarově. Výrobci doporučují tento cyklus provádět cca 1x měsíčně.

Propojení UPS s Vaším PC

Ne jen mnozí uživatelé, ale i spousta IT techniků zapomíná připojovat UPS k počítači a instalovat na ně řídící software. Propojit ale nelze všechny typy UPS, zpravidla touto možností disponují  vyšší řady UPS, které umožňují spojení s počítačem pomocí RS232 nebo USB.

Pokud Vaše UPS disponuje komunikačním rozhraním, doporučujeme ji propojit s Vašim počítačem. Získáte tak velmi mnoho cenných informací a nástrojů:

  1. monitorování stavu (kapacity baterií, napětí, teplotu, výdrž a další)
  2. údržbu pomocí vybíjecích cyklů
  3. a především korektní vypnutí Vašeho počítače (včetně uložení dat) při dlouhodobém výpadku

Která zařízení k UPS připojujeme:

  • Počítače, kvůli kterým obvykle UPS pořizujeme.
    Chráníme ho tak před všemi škodlivými jevy v elektrické síti (přepětí, podpětí, napěťové špičky a rázy, drop-outy i dlouhodobé výpadky). Máte tak zaručeno, že v případě výpadku můžeme dokončit svou rozdělanou práci a nepřijdeme tak o žádná důležitá data.
  • Monitor
    Bez monitoru Vám sice počítač poběží, ale vy přesto nebudete moci nic udělat, uložit.
  • Síťové prvky
    V dnešní době online aplikací je důležité, aby Vám fungoval internet. Nezapomeňte tedy k Vaší UPS připojit Váš router, modem či switch.
  • Servery a NAS jednotky
    Mezi jedny z nejdůležitějších zařízení, které by VŽDY měly být připojeny k UPS, patří jakékoliv servery a NAS jednotky. Pokud by nebyly připojeny k UPS hrozí, při výpadku el. energie, ztráta dat.

Co naopak k UPS nikdy nepřipojujeme:

  • Laserové tiskárny
    Zatímco inkoustová tiskárna má spotřebu jen několik wattů, laserová tiskárna může mít při tisku spotřebu orientačně asi 1kW. Pro většinu UPS znamená připojení laserovky přetížení a tedy okamžité vypnutí.
  • Rychlovarná konvice
  • Elektrický vařič
  • Mikrovlnka
  • a další spotřebiče s obrovskou spotřebou

Všechny tyto spotřebiče mají obrovskou spotřebu (opět asi 1-2kW) a u většiny záložních zdrojů způsobí přetížení a vypnutí. A pokud si myslíte, že by tyto zařízení nikdo k UPS nepřipojil, ihned Vás vyvedeme z omylu. Z praxe jsme se několikrát setkali s tím, že UPS napájela některý z těchto spotřebičů, místo těch, pro které byla původně pořizována.

Nevíte v jakém stavu je Vaše UPS či ji vůbec nemáte?

Nevadí, naši pracovníci Vás rádi navštíví, provedou kontrolu Vašich aktuálních UPS a doporučí další řešení. Pokud vůbec nedisponujete UPS, můžeme pro Vás navrhnout to nejlepší řešení.

Stačí kontaktovat naše pracovníky na tel. +420 777 027 509

 

David Gontko
servisní technik
David Gontko

David Gontko

servisní technik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *