Skip to main content

Linux Mint 17.3 “Rosa”

Vyšla nová verze oblíbené distribuce Linux Mint 17.3 „Rosa“. Tato linuxová distribuce má spoustu fanoušků a přispěvovatelů a její vývoj jde neustále dopředu. Já tuto distribuci znám, ale nikdy jsem ji reálně nevyzkoušel. Právě proto jsem se rozhodl tuto novou verzi otestovat.

Linux Mint vznikl v srpnu roku 2006. Ano, příští rok oslaví již 10 let. Systém vychází z Ubuntu – poslední verze z Ubuntu 15.10. Aktuální verze 17.3 vychází jako LTS a bude podporována minimálně do roku 2019. Vychází s grafickým rozhraním Cinnamon a Mate. Samozřejmě lze dohrát i další grafická prostředí, jako KDE, XFCE, Gnome. Já zkoušel variantu Cinnamon.

Musím uznat, že prostředí Cinnamon je uživatelsky velmi přívětivé. I přes velké (opravdu velké) možnosti nastavení, se v něm uživatel neztrácí. Právě naopak, vše je dobře členěno a každý si může přizpůsobit prostředí svým potřebám.

Systém už v základu obsahuje spoustu rozšíření (widgetů) do prostředí, díky kterým rozšíříte systém o další funkce. Pokud nenajdete tu, kterou hledáte, tak systém prohledá i internetové zdroje. Tam pravděpodobně naleznete to, co potřebujete. Tyto widgety jsou dotažené do detailu. Graficky přesně zapadají do grafického prostředí. Opět můžete zvolit z mnoha již vytvořených grafický šablon, popřípadě, pokud si troufáte, si můžete udělat vlastní grafickou šablonu prostředí.

Celé prostředí je velmi svižné i při zapnutých efektech. V dnešní době již grafické prostředí bez efektů (někdy i zbytečných) uživatele většinou nezaujme. Cinnamon je bohatý na grafické efekty a díky velké podobnosti s Windows, je toto prostředí vhodné pro přechod z Windows na Linux.

Díky odladěnosti lze toto prostředí bez problému používat i na starších počítačích. Linux Mint rozhodně necílí na uživatele Windows (především Windows XP), ale pokud potřebujete nahradit Windows XP, tak Linux Mint je určitě dobrá volba.

Pro provoz je potřeba:

  • 512MB Ram (doporučeno je 1GB Ram)
  • Min 9GB HDD (doporučeno 20GB)

ISO ke stažení:

64 bit
http://mirrors.nic.cz/linuxmint-cd/linuxmint.com//stable/17.3/linuxmint-17.3-cinnamon-64bit.iso

32 bit
http://mirrors.nic.cz/linuxmint-cd/linuxmint.com//stable/17.3/linuxmint-17.3-cinnamon-32bit.iso

 

Článek byl převzat se souhlasem z webu valeas.cz

Václav Dobiáš
webmaster / programátor
Václav Dobiáš

Václav Dobiáš

webmaster / programátor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *