Skip to main content

Máte mapu stránek na webu? Usnadněte práci robotům

Mapa stránek mnohdy pomůže Vašim návštěvníkům, pokud se na webu ztratili, většinou je dostupná z patičky webu. Ovšem mapu stránek nevytváříme pouze pro návštěvníky, ale především pro vyhledávací roboty.

Představte si, že jste robot a chtěli byste všechny stránky webu www.eabm.cz uložit (zaindexovat) do vyhledávače, aby byly přístupné pro všechny návštěvníky, kteří něco hledají.
Je mnohem jednodušší a rychlejší nabídnout robotovi seznam všech vašich stránek s článků, než aby musel navštěvovat každý odkaz zvlášť. Proto je rovnou odkážeme na kompletní Mapu stránek, viz www.eabm.cz/mapa-stranek.

Opodstatnění to má především tehdy, pokud jste vytvořili nějaký článek na aktuální téma a rádi byste byli zařazení ve vyhledávačích co nejdříve a získali tak aktuální trendovou návštěvnost.

Samozřejmě máme možnost přidat stránku do vyhledávače ručně, což vcelku funguje. Pro Seznam.cz je to zde a pro Google zde, ostatní vyhledávače nemá cenu řešit, za předpokladu že necílíte na velice specifický trh.

 

Ale proč si to nezjednodušit a využít automatizaci?

K tomu slouží speciálně vytvořená XML Mapa stránek pouze pro vyhledávače tzv. sitemap.xml. Tento protokol Sitemap Vám umožňuje informovat vyhledávače o adresách URL na vašich webových stránkách, jež jsou dostupné pro procházení. Tento protokol podporuje vyhledávač Google i Seznam. Zavedením souboru “sitemap.xml” máte větší šanci, že robot indexuje všechny stránky webu velmi rychle. Dále pak prohlížečům sdělujete důležitost vašich stránek a jejich aktualizaci, tzv. prioritu. V dnešní době redakčních systémů lze Mapu stránek zcela zautomatizovat.

 

Ukázka kódu:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> 
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> 
<url> <loc>http://VaseDomena/</loc> 
<lastmod>2008-05-14T14:20:29+01:00</lastmod> 
<changefreq>monthly</changefreq> 
<priority>0.5</priority> 
</url>
</urlset>

 

Propojení s Googlem

Mapu stránek lze jednoduše vložit do Search Console (Webmaster Tools) a sledovat počet indexovaných stránek.

sitemap-search-console

 

Hlavním úkolem Mapy webu je ukázat, co ještě lze na webu najít. Snahou je umožnit uživateli vidět naráz celkovou strukturu stránek. Proto by měla být mapa webu graficky jednoduchá, nejlépe textová, a co nejvíce přehledná.

 

Vytvořit lze také Sitemap.xml pouze pro obrázky, což se velice hodí pokud získáváte návštěvnost z vyhledávání obrázků na Google.

 

Máte na svém webu vytvořenou Mapu stránek? Nevíte? Poptejte se Vašich tvůrců webu nebo správců nebo se obraťte na nás, rádi Vám pomůžeme.

 

Tým eABM s.r.o.

administrátor / seo / marketing

Vojtěch Kocián

administrátor / seo / marketing

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *