Skip to main content

Závažná chyba v Btrfs systému může zapříčinit ztrátu dat

Linuxoví specialisté nalezli závažnou chybu v Btrfs souborovém systému při použití v Raid 5 nebo Raid6, kvůli které můžete přijít o svá data. Tato chyba se týká všech implementací tohoto souborového systému, kterou naleznete i v oblíbených produktech Synology.

Btrfs

Souborový systém Btrfs je tzv. copy-on-write souborový systém, který vyvíjí společnost Oracle již od roku 2007. Tento souborový systém je určen pouze pro Linux. I přes začlenění do linuxového jádra, zatím není doporučen na produkční nasazení. Jak se nyní ukázalo, toto doporučení bylo více než vhodné.

Chyba

Od konce července je nahlášená závažná chyba při přepočtu tzv. parity raid pole. Ta je při přepočtu vypočítávána chybně. Tento problém byl potvrzen několika zdroji a následně byl našimi pracovníky nasimulován a můžeme potvrdit, že se jedná o vysoce závažnou chybu.

Chyba se projeví při odpojení / chybě na disku s paritní informací. Při opravě raidu je paritní informace vypočtená chybně, takže při chybě jiného disku již nejsou data sestavena správně a vy o svá data přijdete.

Dle podrobné analýzy kódu, nelze předpokládat, že chyba bude odstraněna v blízké době.  Oficiální dokumentace již byla opravena a důrazně se doporučuje využívat tento systém pouze k testovacím účelům.

https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/RAID56

eABM a Btrfs

Společnost eABM dlouhodobě systém Btrfs testuje, jelikož jeho výhody jsou nepopiratelné. Doposud jsme jej nikdy nenasadili do produkčního řešení, přestože jsme o tom mnohokrát uvažovali. Ukázalo se, že konzervativní přístup je občas tou nejlepší volbou.

Jaká zařízení jsou touto chybou ohrožena?

Souborový systém Brtfs využívá jeden z nejprodávanějších výrobců NAS jednotek – společnost Synology.  Pokud používáte více diskové jednotky Synology s raid 5 či 6 kontaktujte nás, pro zajištění bezpečného řešení pro Vaše data a zálohy.

 

Václav Dobiáš
webmaster / programátor
Václav Dobiáš

Václav Dobiáš

webmaster / programátor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *