Skip to main content

Jak velký je Linux?

Linux je největším softwarovým projektem světa: 21 milionů řádků, 4000 vývojářů ze 440 firem.

Jaderný vývojář Greg Kroah-Hartman na konferenci CoreOS Fest vysvětlil, jak velký je ve skutečnosti projekt vývoje linuxového jádra. Sám přitom patří k nejviditelnějším a nejaktivnějším vývojářům – má na starosti subsystém ovladačů a spravuje stabilní vývojovou větev. Po Linusovi je tak vlastně hned druhý v pořadí ve „velení“ celého projektu.

Greg na konferenci v Berlíně zveřejnil statistiky z vývoje jádra 4.5. Skládá se z 21 milionů řádků kódu, což z něj dělá gigantický projekt. Mohlo by se tak zdát, že takto velká věc už se nehodí pro efektivní běh na malých zařízeních. Ve skutečnosti je to ale tak, že se najednou nepoužívá všechen kód – obvykle si tvůrci distribucí vybírají. Nemáte spuštěné všechno najednou – všechny ovladače pro všechen hardware, které jsou v jádře. Na mém notebooku běží asi 1,6 milionů řádků kódu, na vašem telefonu asi 2,5 milionu, řekl Greg Kroah-Hartman.

V posledním roce do vývoje přispělo 4000 vývojářů z více než 440 různých firem. Je to největší softwarový projekt v historii počítačů vůbec – podle počtu lidí, kteří jej používají a vyvíjejí a také podle počtu zapojených firem. Je to ohromné množství lidí, řekl Kroah-Hartman.

Od verze 4.0 (duben 2015) do verze 4.5 (březen 2016) bylo průměrně denně přidáno 10 800 řádků kódu, 5 300 jich bylo odstraněno a 1875 upraveno. Každý den. To znamená 8 změněných řádků každou sekundu.

Znamená to, že se celý projekt skutečně velmi rychle vyvíjí a rychlost navíc postupně narůstá. Když jsem s tím začal, dělali jsme dvě a půl změny za hodinu. Všichni říkali, že rychleji to nejde, že je to šílené. Microsoft a Apple nám říkali, že vyhráváme. Doslova řekli, že s námi nemohou soupeřit. ‚Dotáhnete to dál než kdokoliv před vámi.‘

V eABM nesoupeříme ani s Microsoftem ani s Applem, ale nabízíme Vám zajímavou alternativu pro Váš desktop nebo notebook, která dnes potichu vládne světu velkých podnikových serverů i mobilních zařízení. Zkuste to i Vy.
(Zdroj: CIO.com)

Petr Slunský
projektový manager
Petr Slunský

Petr Slunský

projektový manager

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *