Skip to main content

Máte doma starší počítač?

Máte doma, ve sklepě nebo na půdě starší počítač nebo notebook vyráběný ještě pro operační systém Microsoft Windows XP, na který padá prach a čeká jen na to, aby byl vyhozen do odpadu? Pak čtěte dále….

Starší stroje, které již výkonnostně nevyhovují nárokům současných systémů a aplikací Microsoftu, a které jsou z těchto důvodů odloženy a nahrazeny novými mohou být navráceny zpět do života díky instalaci Linuxu a některého z výkonnostně nenáročných grafických prostředí.

 

Tak nenechte stále plně funkční a dobrý hardware zemřít na stáří tak rychle.

 

Před tím, než začneme roubovat linuxový operační systém na náš počítač, přece jen se zamysleme nad nepatrnou investicí do hardwaru. Velkým přínosem pro hladký běh operačního systému bývá velikost operační paměti RAM. Doporučuji proto zakoupit a nainstalovat minimálně 2GB RAM. Druhou komponentou, která může dramaticky ovlivnit rychlost odezvy a běhu sytému je pevný disk. Pevné disky ze začátku tohoto století nevynikaly z dnešního pohledu vysokou rychlostí a proto doporučuji pořídit pro běh systému menší SSD disk.

 

To bychom měli vyřešenu otázku hardwaru. Nyní do rovnice dosadíme správnou hodnotu za proměnnou softwaru. Sám jsem vracel do života již celou řadu starších PC a notebooků a během cesty hledání optimálního řešení jsem vyzkoušel celou řadu tzv. “lehkých” distribucí a grafických prostředí.

 

“Lehký” operační systém na starší PC

Na konci mého hledání jsem jako ideální operační systém pro starší počítače a notebooky považoval distribuci CrunchBang Linux, která byla sestavena britským programátorem Philipem Newboroughem a měla grafické prostředí optimalizováno pro dosažení velmi malých hardwarových nároků. Distribuce, která byla zkráceně označována jako #! (komiksové značky pro ekvivalenty za anglické “cruch” a “bang”) byla velmi aktivně vyvíjena a měla aktivní podporu komunity uživatelů. Mezi její nevýhody patřila nicméně vyšší náročnost na znalosti uživatele, který ji chtěl aktivně využívat, protože řada součástí systému se konfigurovala ručně. Po té, co pan Newborough opustil vývoj této pozoruhodné distribuce, přenechal její další vývoj plně v rukou komunity, která ve vývoji dále pokračuje již pod názvem Bansen Labs.

 

Další alternativy

Samotný Philip Newborough uvedl ve svém prohlášení, že se rozhodl ukončit vývoj své vlastní distribuce, protože cítí, že ztratila význam a že doporučuje jako náhradu instalaci originální distribuce Debian  s grafickou nástavbou MATE nebo Xfce. Debian je jedna z nejstarších distribucí operačního systému GNU/Linux pověstná svoji stabilitou a konzervativním přístupem k nasazování nových verzí programů.

Výčet možných “lehkých” uživatelských pracovních prostředí by byl ještě velmi rozsáhlý. Za všechny další zmíním společností Cannonical vyvíjené Ubuntu s příchutí grafického prostředí Xfce distribuované pod značkou Xubuntu nebo příchutí grafického prostředí LXDE, distribuované pro značkou Lubuntu. Tyto se vyznačují uživatelskou přívětivostí, která je ale vykoupena vyššími nároky na hardware i diskový prostor.

 

Superlehké operační systémy

Na opačném konci spektra uživatelské přívětivosti pak stojí distribuce jako Puppy Linux, Knoppix nebo DSL, která svoje minimalistické nároky na výkon a diskový prostor vykupují značnou uživatelskou nepřívětivostí a omezenou programovou výbavou. Tyto vlastnosti pochopitelně osloví mnohem užší skupinu uživatelů a osobně bych je ani běžného uživateli nedoporučoval.

 

Závěr

Pokud byste chtěli oživit starší PC nebo notebook a udělat jím pak radost svoji ratolesti nebo naopak prarodičům, Linuxoví specialisté ve společnosti eABM Vám pomohou s instalací a konfigurací operačního systému stejně jako doporučí nezbytné výměny vnitřních komponent.

Petr Slunský
projektový manager
Petr Slunský

Petr Slunský

projektový manager

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *