Skip to main content

MP3 patří minulosti

Věděli jste, že mimo MP3 lze ukládat zvuk i do jiných, technicky pokročilejších formátů? MP3 zná dnes každý, těší se velké popularitě již od prvních dnů přenosných přehrávačů. Zároveň se s jejich reputací táhne však i kontroverze ohledně zvukové kvality. Spousta uživatelů dodnes ukládá a stahuje hudbu ve formátu MP3 s datovým tokem 128kbit. Toto nastavení není bohužel vhodné pro nic jiného nežli mluvené slovo, či velmi nenáročný poslech.

Aby mohly být zvukové soubory malé, musí enkodér odstranit celou řadu informací ze zdrojového zvuku. V závislosti na použitých technikách maskování pak tyto nedostatky jsou či nejsou patrné při poslechu. MP3 používá na dnešní dobu poměrně primitivní maskování špiček a ořezu frekvenčního spektra do 16kHz, což se projeví nevyznělými a pisklavými výškami, v podstatě na jakékoli audio sestavě.

 

Vhodnými alternativami, které v různé míře řeší nedostatky MP3 komprese jsou OGG-Vorbis (zkráceně OGG), AAC také známé jako MP4 a v poslední řadě nejnovější OGG-Opus.

OGG-Vorbis je jedním s nejstarších ztrátových formátů. Oproti MP3 poskytuje mírně lepší kvalitu při stejném datovém toku, také je v kontrastu s MP3 zcela otevřený a nevyžaduje licenci.

AAC tedy Advanced Audio Coding je pokračovatelem formátu MP3 a staví na jeho nedostatcích. U AAC se rozlišují tři druhy ukládání audio dat, dle datového toku:

  • LC-AAC (Low Complexity) je určen pro datové toky nad 64kbps (hudbu)
  • HE-AAC v1 (High Efficiency) primárně slouží k záznamu mluveného slova a pracuje v rozsahu 8 – 64kbit
  • HE-AAC v2 zdokonaluje využití datového toku oproti první verzi přidáním podpory parametrického stereo signálu

 

Na základě poslechových testů bylo potvrzeno, že AAC dosahuje srovnatelné kvality s MP3 při pouhých 70% srovnatelného datového toku.

Ogg-Opus je nejnovějším formátem, jeho specifikace byla uveřejněna teprve v roce 2013. Opus kombinuje výhody AAC, které využívá technologii CELT pro hudební obsah a SILK pro mluvené slovo. Narozdíl od jiných formátů, Opus neořezává frekvenční spektrum, má ze všech ztrátových formátů nejnižší latenci a subjektivně nejvyšší kvalitu pro nízké datové toky. Podobně jako Vorbis je i Opus zcela otevřený.

I přes svou technickou pokročilost není zatím podporován většinou zařízení a přehrávačů. Nicméně v populárních přehrávačích jako např. foobar2000, VLC, či USB Audio Player Pro pro Android podporován je, stejně jako ve většině dnes používaných internetových prohlížečů.

V poslední řadě bych se zmínil o formátu FLAC, který na rozdíl od výše zmíněných alternativ je matematicky bezztrátový. Komprese souborů spočívá v odstranění nevyužitého datového toku, bez zásahu do audio dat. Výsledkem je soubor, většinou s poloviční až třetinovou velikostí, který je ve 100% věrný originálu.

 

Nevěříte? Přesvědčte se na vlastní uši!

64kbit MP3

128kbit MP3

64kbit AAC

128kbit AAC

64kbit Ogg-Vorbis

128kbps Ogg-Vorbis

64kbit Ogg-Opus

128kbit Ogg-Opus

FLAC

 

Celá písnička ve formátu Opus 128kbit (autorem skladby je pisatel článku)

 

Ondřej Jabůrek
servisní technik
Ondřej Jabůrek

Ondřej Jabůrek

servisní technik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *